Üdv mindenkinek!

Egy szemléletes, informatív felvételre bukkantunk, melyen az Allen & Heath DJ mixereinek krémje, a XONE:DB4 működése látható és hallható élesben. Akinek netán elkerülte volna a figyelmét az A&H XONE széria legújabb modellje, annak most itt a kiváló alkalom, hogy pótolja ezt a mulasztást - a DB4 ugyanis elképesztően sokoldalúra és könnyen használhatóra sikeredett.
 

 

A felvételen bemutatásra kerül a DB4 teljes kezelőfelülete, illetve az eszköz be, -és kimenetei is. Rögtön a videó elején fény derül arra, hogy a XONE:DB4 négy önálló analóg, négy digitális, valamint további négy USB-n keresztüli hangforrást tud kezelni. Ez több, mint elegendő bármilyen DJ-szituáció kézbe tartására - az eddig megszokott DJ-keverőpult kialakításoktól eltérően a XONE:DB4-en minden csatornára kiválaszthatjuk bármelyik hangforrást, akár ugyanazon jelet is. Ez a mátrix rendszerű kialakítás változatos, újító szellemű mixelést tesz lehetővé. Ily módon akár ugyanazt az audio jelet keverhetjük önmagával, például úgy, hogy a második variánsra a DB4 fejlett looper-ét, vagy a számos csúcsminőségű digitális effekt egyikét alkalmazzuk.

A felvételen a kezelőfelület egyes elemeinek ismertetése szisztematikusan zajlik - a hangforrás kiválasztási lehetőségek után a demonstrátor egyből rátér a különleges kialakítású háromsávos EQ-ra, mely egyrészt fizikai elhelyezésében, valamint használati módja alapján is újító szellemű. Elhelyezését tekintve a nem egymás alatti pozicionálást kicsit szokni kell, de hamar megjegyzi a felhasználó, és ezután már kifejezetten kényelmes lesz a használata. Ennél sokkal fontosabb az a diszkrét kis fém kapcsoló, amellyel egy csapásra lehetőségünk nyílik átkapcsolni EQ-ból Isolator módba a szűrőket, így a három potméter mindegyike képes lesz gyakorlatilag teljes mértékben lecsökkenti az adott frekvenciatartomány erősítését - magyarul ahol 0-ra letekerjük a szűrőt, abban a tartományban semmit sem fogunk hallani (Total Kill).

 

Ezt követően a zseniálisan egyszerű és nagyszerű looper használatáról esik szó, melynek használatát bárki pár perc alatt elsajátíthatja. Az ütemmutató megadásával, és a megfelelő pillanatban való aktiválással vad loop-olásba kezdhetünk, mely effekt egyre inkább alapvető eszköze napjaink elektronikus tánczenei stílusainak..

Említésre méltó, és ennek megfelelően kellő hangsúlyt kap a bemutatás során a csatornánkénti FX modul. Ennek használata szintén nagyon könnyen elsajátítható, és a jobb oldalon elhelyezkedő kis kijelző segítségével a paraméterek könnyen állíthatók. Az effekt-paletta nem nélkülöz semmilyen alapvető és ismert algoritmust - a tempo delay (BPM vagy milliszekundumos formátum alapján), a flanger, phaser, reverb, és egyéb digitális modulációs effektek számos variánsát kínálja az eszköz a felhasználók számára. Az eredeti és az effektezett jel arányát csatornánként van lehetőségünk szabályozni egy-egy kézreálló, nagy méretű potméterrel.
 


A XONE:DB4 további érdekessége az eszközbe integrált A&H Analog Filter rendszer, melynek segítségével valós analóg szűrővel fűszerezhetjük meg DJ-szettjeinket. Le kell szögeznünk, hogy a valós analóg filter hatása össze sem hasonlítható bármely egyéb digitális filterével! Ég és föld a különbség a hagyományos digitális megvalósítások, és az A&H megoldása között, mely az átgondolt analóg szűrőáramköri kivitelezésnek tudható be.

E felvételen ugyan nem kerül részletezésre, de fontos tudnunk, hogy a XONE:DB4 nem csupán a fentebbi funkciókkal bír, hanem önálló audio interfészként is képes működni. Ily módon kihasználható az említett négy, USB-n keresztüli hangforrás is, melyek sávjait laptopunkról küldhetjük ki a DB4 csatornáira, illetve a keverőpult kimeneti jelét is módunk nyílik USB-n keresztül rögzíteni, kifogástalan minőségben. A XONE:DB4 integrált audio interfésze 24 bit/96kHz felbontásban képes rögzíteni és lejátszani egyaránt. USB2-s kialakítása zökkenőmentes használatot tesz lehetővé; teljes mértékben patch-elhetők a jelutak az eszközön belül.

Ha felkeltette az érdeklődéseteket az új DB4, akkor érdemes visszalátogatni blogjainkra, ugyanis már nagyban folyik az első hazai példány tesztelése, melyről nemsokára egy mélyrehatóbb cikket és videót is szándékunkban áll közölni. Addig is tekintsétek meg  a Westend DJ felvételét!

 

 

Ha érdekesnek találod ezt a bejegyzést, oszd meg Facebook-ismerőseiddel!→Share

 

A bejegyzés trackback címe:

https://xonedj.blog.hu/api/trackback/id/tr272881377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása