Sziasztok!

A www.soundhead.hu munkatársa vette górcső alá az Allen & Heath 1D DJ MIDI kontroller modelljét. Az 1D természetesen nem okozott csalódást - íme a teljes cikk:

Már jó ideje hajtott a kíváncsiság az 1D-vel kapcsolatban, hisz az Allen & Heath DJ keverőivel nagyon jó tapasztalataim voltak eddig, és természetesen érdekelt, hogy mire is kapta meg 2008-ban  a legjobb DJ Midi Kontroller címét. Nézzük csak!

Első látásra is elég masszívnak tűnik a szerkezet, nem spórolták ki belőle az anyagot, éppen ezért nem a legkönnyebb kontrollerek közé tartozik, de ennek köszönhetően talán az egyik leginkább strapabíró és egyben legkidolgozottabb is. Haladjunk szépen sorjában fentről lefelé. A legfelső sorban 4 darab 360 fokban tekerhető kétfunkciós potméter található. Ezt a különböző DJ és LIVE szoftverekben  például file-ok keresésére, illetve indítására vagy esetleg a loop-olásra illetve a loop-ok hosszának állítására érdemes kiosztani. Alatta helyezkedik el a kétszer négy soros forgó potméterek csoportja, ami DJ-knek igen hasznos, mivel középállásnál megakad így kiválóan alkalmas a szoftver EQ, vagy pitch paramétereinek vezérlésére.

Alatta található négy darab hat centiméteres toló potméter, amit én személy szerint send effektetek hangerejének vezérlésére vagy effektek paraméterezésre osztottam ki. A keverő közepén tizenkét darab nyomógomb található, ide az effekt ki-be kapcsolástól kezdve a nézetváltáson át a lejátszó kiválasztásig bármit be tudunk programozni és az olcsóbb termékekkel ellentétben nem kell nyomva tartani addig, amíg használni szeretnénk, tehát kapcsoló módban működik. Ezek után jutunk el talán a keverő egyik legérdekesebb részéhez, amit sokan talán első ránézésre viccesnek tartottak, aztán be kellett látniuk, hogy ez több annál, mint aminek látszik, ez pedig a multi funkciós JOG tárcsa. Mivel azon kívül, hogy klasszikus értelemben DJ -zés közben korrigálásra használnák, sagítségével navigálhatunk is zenéink közt és ez tényleg egyedülálló a kontrollerek világában. Íme, eljött a perc, amire mindannyian vártunk, hogy ne kelljen többet a géphez nyúlnunk fellépés közben, ezzel is meggyorsítva munkánkat. Végül a keverő legalján négy darab nyomógombot találunk, ami nyomás hatására világít, ez elég hasznos tud lenni egy sötét klubban, hogy véletlenül se nyomjunk mellé, ezzel lerombolva az eddigi munkánkat. A készülék nem csak kizárólag USB-vel működik, hanem, midi In- Out- és THRU be illetve kimenetekkel is rendelkezik. Így akár másik géppel, vezérlővel, szintetizátorral vagy akár dobgéppel is azonnal szinkronba tudunk kerülni.

 

A beüzemelés nagyon egyszerű, mivel az 1D Plug & Play módon csatlakozik a számítógéphez. A Win platform felhasználóinak is csupán egy drivert kell letölteni a készülék weboldaláról. Természetesen a különböző softverekhez készítettek a gyártók különböző alap kiosztásokat, amiket azért érdemes megnézni és utána tetszés szerint a saját igényeink szerint testre szabni. Személy szerint Ableton Live-al és Traktor Scratch Pro-val próbáltam ki, de minden DJ illetve zeneszerkesztő programmal kompatibilis, ami kompatibilis a MIDI protokollal. Az elején már említettem a méretét, ami abból a szempontból sem elhanyagolható, hogy  a mélysége és a magassága megegyezik a piacon kaphatóetalon DJ keverők jelentős részével, így téve még kényelmesebbé munkánkat.  Árát tekintve nem tartozik az olcsó termékek közé, viszont megéri az árát és az Allen & Heath fémjelezte minőség magáért beszél.  Napi szinten használom - mindenkinek bátran merem ajánlani.

SFK

 
Ha érdekesnek találod ezt a bejegyzést, oszd meg Facebook-ismerőseiddel!→Share

 

A bejegyzés trackback címe:

https://xonedj.blog.hu/api/trackback/id/tr612881375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása