Speedy J és a XONE DJ eszközök

 2011.05.06. 07:20

Üdv mindenkinek!

Elektronikus zenében jártas olvasóinknak biztosan ismerősen cseng Speedy J neve. A közismert és nagy múlttal rendelkező holland techno DJ és producer a kilencvenes évektől kezdve világszerte tarol energetikus DJ-szettjeivel, és méltatlanság lenne nem megemlíteni produceri oldalát is - számos remek elektronikus zenei klasszikus dicséri ugyanis Speedy J keze munkáját (Pull Over, csak hogy egyet említsünk).

 

 

Nos, Speedy J, polgári nevén Jochem Papp már jó ideje a XONE design team aktív tagja, így több szálon keresztül is kapcsolódik az Allen & Heath DJ termékeihez - mind az A&H csapat tagjaként, mind pedig felhasználóként.

Lássuk hát először, mivel is dolgozik Speedy J nagy port kavaró techno fellépései során. A kilencvenes években kezdte munkásságát, így innen fakadóan nagy kedvelője a valós analóg hangzásnak. Ezt a tényt ismerve nem is csoda, hogy fellépésein a XONE:92-t, illetve a XONE:DB4-et is sűrűn látni használat közben. Mivel mindkét modell alkalmazza az Allen & Heath kimagasló minőségű analóg filter rendszerét, illetőleg kizárólag minőségi komponensekből készül, ezért bármelyik eszköz ideális választás azon DJ-k számára, akiknek igényesek szettjeik hangzáskarakterének tekintetében. A Dual Filter két önálló analóg szűrőt jelent, melyekhez hozzárendelhetők a keverő sávjai - low pass, band pass, valamint high pass üzemmódban is használhatók.

 

 

Speedy J analóg hangzás melletti elkötelezettsége ellenére a napjaink elektronikus zenére jellemző digitális térhódítás hatására belekóstolt annak új megoldásaiba is. Ennek megfelelően live szettjei során két laptopot alkalmaz, melyeken Traktor és Ableton Live fut. A két szoftver paramétereit a kézreálló XONE:1D MIDI kontrollerrel vezérli. Ez az impozáns dizájnnal megáldott vezérlő hosszúkás kialakításának köszönhetően kis helyet foglal, viszont annál hatásosabb céleszköz a manapság nagyon széles körben alkalmazott DAW-ok és élő szettek keverésére alkalmas szoftverek vezérlésére.

 

 

A két laptopból érkező audio jelek a XONE:92-be kerülnek bekötésre, mely az említett analóg hangzásért felel és jó kezelhetőséget biztosít azok összekeverésére. A fentebb szintén említett A&H dual filter-rel pedig kreatív módon úsztathatók be a sávok, vagy épp a hangulatfokozás eszközeként is alkalmazható - a lowpass filter kimért használatával bármelyik táncra éhes közönség megőrjíthető! Ráadásul XONE:92 és a XONE:1D megjelenésben is tökéletesen passzolnak, így egymás mellett egy nagy workstation látszatát keltik.

"A hangzásom összeállítása most minden eddiginél rugalmasabban történik. Az 1D kontrollerek kezelőfelülete rendkívül áttekinthető, így kényelmes a színpadon való használatuk. Habár a szettjeimet képező minden audio jel a laptopokból érkezik, mégsem kell soha hozzáérnem menet közben az egérhez, illetve a képernyőre is alig kell rápillantanom. A vezérlőket kiosztottam a megfelelő paraméterekre, így drasztikusan meg tudom változtatni a megszólalást menet közben, ami nagyfokú kreativitást eredményez. Minden alkalommal, amikor játszok, olyan variációkat hozok létre, amiket lehetetlen lenne előre eltervezni..."

 


Ha érdekesnek találod ezt a bejegyzést, oszd meg Facebook-ismerőseiddel!→Share

 

A bejegyzés trackback címe:

https://xonedj.blog.hu/api/trackback/id/tr472881436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása